cochin
Tartalom
Ezüstszegett tollú kakas
Ezüst szegett tollú kakas
 
Kék Aranynyakú Kakas
Kék-Aranynyakú kakas
 
Ezüstbúza kakas
Ezüstbúza kakas
 
Aranynyakú kakas
Aranynyakú kakas
 
Babos kakas
Babos kakas
 
Menü
 
Kék kakas
Kék kakas
 
Fekete Kakas
Fekete kakas
 
Aranybúza kakas
Aranybúza kakas
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Naptár

 
Látogatók
Indulás: 2007-09-03
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
BRAHMA

 

BRAHMA

 

FAJTATÖRTÉNET

 

EZ AZ ÓRIÁSTYÚK ÁZSIAI ÉS AMERIKAI EREDETŰ.A LEGVALÓSZÍNŰBB,HOGY KITENYÉSZTÉSÉHEZ AZ ÓIRÁS COCHIN ÉS A MALÁJ HARCOS BAROMFI NYÚJTOTT SEGÍTSÉGET.JELENTÉSEK SZERINT CHAMBERLAIN A FAJ ELSŐ PÉLDÁNYAIT NEW YORK-BAN MATRÓZOKTÓL VÁSÁROLTA.EZÉRT AZ IGAZI SZÁRMAZÁSI HELYÉRŐL NINCS PONTOS INFORMÁCIÓ.A FAJTA HAZÁJA INDIA ASSAM TARTOMÁNYBAN VALÓSZÍNŰLEG A BRAHMAPUTRA FOLYÓ MELLETT LELHETŐ,AMELYRŐL NEVÉT IS KAPTA.AZ ELSŐ VILÁGOS(FEHÉR-FEKETE COLUMBIAI) BRAHMA 1852-BEN ÉRKEZETT ANGLIÁBA.1853-BAN PEDIG A SÖTÉT SZÍNŰ BRAHMÁKAT IMPORTÁLTÁK AMERIKÁBÓL ANGLIÁBA.AZ ELSŐ BRAHMÁK NÉMETORSZÁGBA A 19. SZÁZAD KÖZEPÉN ÉRKEZNEK,AGEISSE AMERIKAI KONZUL SEGÍTSÉGÉVEL PHILADELPHIÁBÓL NÜRNBERGBE.A BRAHMA SZÁMTALAN ÚJ SZÍN,ÉS FAJTA KIALAKÍTÁSÁHOZ JÁRULT HOZZÁ.

 

A KAKAS:

 

SÚLYA:3 KG-ÓL 5 KG-IG TERJEDHET.

A FEJORMA KICSI SZÉLES,ERŐSEN DOMBORÚ,A SZEM FÖLÖTT ELŐREUGRÓ SZÉLES BOLTOZATBAN,JÓL ÉS JELENTŐSEN,.A NYAKSZIRTBEN VÉGZŐDVE.ÚGYIS FOGALMAZHATUNK,HOGY SZEMŐLDÖKE VAN.

A CSŐR ERŐS,RÖVID SÁRGA SZÍNŰ,SÖTÉT SZÍNEKNÉL(FEKETE,KÉK)AZOMBAN FEKETÉS CSŐRVÉG MEGENGEDETT.

A SZEMEK MÉLYEN FEKVŐ,JELENTŐSEN ELŐREUGRÓ NARANCSVÖRÖS ÉS SZEMBARNA SZÍNŰEK.

A TARÉJ BORSÓTARÉJ,MELY KICSI SZILÁRDAN FELÜLŐ,HÁROMSOROS ÉS KORONÁK NÉLKÜL,LEHETŐLEG NINCS KIFEJLŐDVE.A BORSÓTARÉJTÓL KÖLÖNBÖZŐ MINDEN MÁS TARÉJ HIBÁNAK SZÁMÍT.

A FÜLLCIMPA VÖRÖS HOSSZÚKÁS,A FEHÉR FÜL NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.

AZ ÁLL LEBENY KICSI,JÓL LEKEREKÍTETT ÉS FINOMSZÖVETŰ,ÍVELT.

AZ ARC VÖRÖS,KEVÉSBÉ,VAGY EGYÁTALÁN NINCS TOLLAZVA.

A NYAK KÖZEPESEN HOSSZÚ,A FEJ HÁTSÓ RÉSZÉTŐL A TÖRZSIG KISSÉ ÍVELT ÉS TOLLAL GAZDAGON BORÍTOTT,KISSÉ HÁTRASZEGVE TARTJA.

A FAJTÁT SZÉLES,KEREK MELL JELLEMZI,MELYNÉL A KESKENY MELL NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.A HASI RÉSZ TELT,SZÉLES ÉS TOLLAL GAZDAGON BORÍTOTT.

A HÁT NAGYON SZÉLES ÉS JÓL GÖMBÖLYÍTETT VÁLL FOLYTATÁSAKÉNT,TOLLAL GAZDAGON BORÍTOTT NYEREGRÉSZKÖVETKEZIK,AMELY A FAROKIG ENYHÉN LEJT.A FELSŐ SARLÓ ÍVE KÉPEZI A LEGMAGASABB PONTOT,AMELY EGY KISZÉLESEDETT FAROK CSÚCSA IS EGYBEN,VALAMINT A HÁTFAROK TÖRÉSMENTES ÍVELT VONAL LEGMAGASABB RÉSZE.

A SZÁRNYAK RÖVIDEK,AZOMBAN ERŐSEK,FESZES TARTÁSUAK,ÉS AZ EVEZŐ RÉSZÜKET A NYEREGTOLLAZAT TAKARJA.

A FAROK RÖVID,AZ ÓRÁS COCHIN FARKTOLLÁTOL VALAMIVEL HOSSZABB,ÉS JÓL KIALAKULT SARLÓTOLLAK ZÁRODNAK EGYMÁSRA.

A COMB A KÖZEPESNÉL HOSSZABB,TELJESEN TOLLAL BORÍTOTT,EGÉSZEN FINOM PEHELYSZERŰ ZÁSZLÓKKAL.

A LÁBAK KÜLSŐ OLDALSÓ,ÉS A KÖZÉPSŐ RÉSZE TOLLAL ERŐSEN FEDETT,ERŐS CSONTOZATÚ,TELT SÁRGA.A HIÁNYZÓ LÁBTOLLAZAT,ÉS A RÖVID LÁB NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.

 

A TYÚK

 

A SÚLY:3 KG-TÓL 4,5 KG-IG TERJEDHET.

 

A TYÚK ALACSONYABB ÁLLÁSÚ A KAKASNÁL,RÖVIDEBB NYAKKAL ÉS MÉLYEBBEN HORDOTT MELLEL,AMELY JOBBAN KINYOMOTT ÉS ZÁRTABB.

A TOLLRÉSZLETEK A NYERGEN,A COMB MÖGÖTT JOBBAN KIDOMBORODIK,MINT A KAKASNÁL,A HÁT-FAROK VONALÁNAK A LEGMAGASABB RÉSZE ITT A FELSŐ VEZÉRTOLL,AZONBAN ÓRIÁS COCHIN FAR NÉLKÜL,AMENNYIBEN A FAROKRÉSZ EHHEZ HASONLÓ,AKKOR AZ NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.

 

A BRAHMA TYÚK ELSŐ ÉVBEN KB:140 DB SÁRGÁSBARNA,SÁRGÁSVÖRÖS TOJÁST TOJIK,AMELY A MÁSODIK ÉVBEN 100-120 DB-RA CSÖKKEN.A KOTLÁSI HAJLAM A FAJTÁRA JELLEMZŐ,ÉS CSIBÉIKET ODAADÓAN FEL IS NEVELIK.

A TENYÉSZTOJÁS MINIMÁLIS TÖMEGE:53 GRAMM.

 

EURÓPAI UNIÓ SZERINTI LÁBGYŰRŰ MÉRET:

KAKAS:28 MM

TYÚK: 26 MM

 

ÖSSZEGEZVE:

 

A BRAHMA EGY IGEN NYUGODT,ROBOSZTÚS TESTFELÉPÍTÉSŰ TÖMÖTT TOLLAZATÚ ,GONDOS TARTÁS MELLETT, KÖNNYEN SZELDÜLŐ ÓRIÁS BAROMFI,AMELYETT A KÖZNYELV „A TYÚKFAJTÁK KIRÁLYAKÉNT”IS EMLEGET.

A FAJTÁNAK A NAGY MÉRET MIATT JELENTŐS A HELYIGÉNYE,DE NEM „RÖPKÖDÖS”,EZÉRT KORDÁBAN TARTÁSÁHOZ EGY KB 80-100 CM-ES KERÍTÉS IS ELEGNDŐ.A SZABADTARTÁSNÁL SZÁMOLNI KELL A LÁBBTOLL MINŐSÉGÉNEK A ROMLÁSÁVAL.ALAPVETŐEN, A BRAHMA CSIBÉK NEM GYORS NÖVEKEDÉSŰEK,FEJLŐDÉSÜK HOSSZÚ IDŐT VESZ IGÉNYBE.A KIÁLLÍTÁSRA SZÁNT PÉLDÁNYOKNÁL ELENGEDHETETTLEN KÖVETELMÉNY A KORAI KELTETÉS.A BRAHMAKAKAS TELJES FEJLETSÉGÉT CSAK 18 HÓNAPOS KORÁRA ÉRI EL.A TYÚKOK VISZONYLAG KÉSŐN 6-7 HÓNAPOS KORUKBAN RAKJÁK ELSŐ TOJÁSAIKAT.

AMMENYIBEN VALAKI A FAJTA TENYÉSZTÉSE MELLETT DÖNT,ÚGY A TENYÉSZCSOPORT EGY KAKAS ÉS MAXIMUM NÉGY TÚGYBÓL ÁLLJON,A MEGFELELŐ TOJÁSFIASSÁG MIATT.

 

A BRAHMA BAROMFI A VILÁGON NAGY NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVEND,ÉS ÉPPEN EMIATT SOK SZNBEN TENYÉSZTIK.

 

ELFOGADOTT SZÍNVÁLTOZATAI:

 

FEKETE-FEHÉR KOLUMBIÁN(VILÁGOS)

KÉK-FEHÉR KOLUMBIÁN

SÁRGA-KÉK KOLUMBIÁN

SÁRGA-FEKETE KOLUMBIÁN

TÖBBSZEGÉLYES FOGOLY

TÖBBSZEGÉLES EZÜSTFOGOLY(SÖTÉT,DUNKEL)

TÖBBSZEGÉLYES KÉKFOGOLY

KENDERMAGOS

FEHÉR

NYÍRFASZÍNŰ

FEKETE

KÉK

SÁRGA

 

Forrás:Baromfi Fajtaismertetők:Boltresz Ervin,Zoltánfi Tibor

 
Aranybúza Tyúk
Aranybúza Tyúk
 
Kék-Aranynyakú tyúk
Kék-Aranynyakú Tyúk
 
Ezüstbúza tyúk
Ezüstbúza tyúk
 
Aranynyakú Tyúk
Aranynyakú Tyúk
 
Babos Tyúk
Babos Tyúk
 
Elérhetőségek

E-mail cím:nagysandor192@gmail.com

Székesfehérvár

 

Mobil:+36-20-9920-228

ÁLTALAM TENYÉSZTETT BAROMFI FAJTÁK:

TÖRPE COCHIN:

Fekete,fehér,kék,kék-fodros,fekete-fehér pettyezett(babos),aranynyakú,

kék-aranynyakú

barna szegélyes,ezüst szegélyes,ezüstbúza és aranybúza színekben.

NEW HAMPSHIRE:

Aranybarna színben

 
Kék Tyúk
Kék Tyúk
 
Fekete Tyúk
Fekete Tyúk
 
Fehér Tyúk
Fehér Tyúk
 
Sárga-kék kolumbián tyúk
Sárga Kék Kolumbián Tyúk
 
Ezüst szegett tollú Tyúk
Ezüst szegett tollú Tyúk
 
Vörös Tyúk
Vörös Tyúk
 
Tartalom

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND