cochin
Tartalom
Ezüstszegett tollú kakas
Ezüst szegett tollú kakas
 
Kék Aranynyakú Kakas
Kék-Aranynyakú kakas
 
Ezüstbúza kakas
Ezüstbúza kakas
 
Aranynyakú kakas
Aranynyakú kakas
 
Babos kakas
Babos kakas
 
Menü
 
Kék kakas
Kék kakas
 
Fekete Kakas
Fekete kakas
 
Aranybúza kakas
Aranybúza kakas
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Naptár

 
Látogatók
Indulás: 2007-09-03
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
BRAHMA

 

BRAHMA

 

FAJTATÖRTÉNET

 

EZ AZ ÓRIÁSTYÚK ÁZSIAI ÉS AMERIKAI EREDETŰ.A LEGVALÓSZÍNŰBB,HOGY KITENYÉSZTÉSÉHEZ AZ ÓIRÁS COCHIN ÉS A MALÁJ HARCOS BAROMFI NYÚJTOTT SEGÍTSÉGET.JELENTÉSEK SZERINT CHAMBERLAIN A FAJ ELSŐ PÉLDÁNYAIT NEW YORK-BAN MATRÓZOKTÓL VÁSÁROLTA.EZÉRT AZ IGAZI SZÁRMAZÁSI HELYÉRŐL NINCS PONTOS INFORMÁCIÓ.A FAJTA HAZÁJA INDIA ASSAM TARTOMÁNYBAN VALÓSZÍNŰLEG A BRAHMAPUTRA FOLYÓ MELLETT LELHETŐ,AMELYRŐL NEVÉT IS KAPTA.AZ ELSŐ VILÁGOS(FEHÉR-FEKETE COLUMBIAI) BRAHMA 1852-BEN ÉRKEZETT ANGLIÁBA.1853-BAN PEDIG A SÖTÉT SZÍNŰ BRAHMÁKAT IMPORTÁLTÁK AMERIKÁBÓL ANGLIÁBA.AZ ELSŐ BRAHMÁK NÉMETORSZÁGBA A 19. SZÁZAD KÖZEPÉN ÉRKEZNEK,AGEISSE AMERIKAI KONZUL SEGÍTSÉGÉVEL PHILADELPHIÁBÓL NÜRNBERGBE.A BRAHMA SZÁMTALAN ÚJ SZÍN,ÉS FAJTA KIALAKÍTÁSÁHOZ JÁRULT HOZZÁ.

 

A KAKAS:

 

SÚLYA:3 KG-ÓL 5 KG-IG TERJEDHET.

A FEJORMA KICSI SZÉLES,ERŐSEN DOMBORÚ,A SZEM FÖLÖTT ELŐREUGRÓ SZÉLES BOLTOZATBAN,JÓL ÉS JELENTŐSEN,.A NYAKSZIRTBEN VÉGZŐDVE.ÚGYIS FOGALMAZHATUNK,HOGY SZEMŐLDÖKE VAN.

A CSŐR ERŐS,RÖVID SÁRGA SZÍNŰ,SÖTÉT SZÍNEKNÉL(FEKETE,KÉK)AZOMBAN FEKETÉS CSŐRVÉG MEGENGEDETT.

A SZEMEK MÉLYEN FEKVŐ,JELENTŐSEN ELŐREUGRÓ NARANCSVÖRÖS ÉS SZEMBARNA SZÍNŰEK.

A TARÉJ BORSÓTARÉJ,MELY KICSI SZILÁRDAN FELÜLŐ,HÁROMSOROS ÉS KORONÁK NÉLKÜL,LEHETŐLEG NINCS KIFEJLŐDVE.A BORSÓTARÉJTÓL KÖLÖNBÖZŐ MINDEN MÁS TARÉJ HIBÁNAK SZÁMÍT.

A FÜLLCIMPA VÖRÖS HOSSZÚKÁS,A FEHÉR FÜL NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.

AZ ÁLL LEBENY KICSI,JÓL LEKEREKÍTETT ÉS FINOMSZÖVETŰ,ÍVELT.

AZ ARC VÖRÖS,KEVÉSBÉ,VAGY EGYÁTALÁN NINCS TOLLAZVA.

A NYAK KÖZEPESEN HOSSZÚ,A FEJ HÁTSÓ RÉSZÉTŐL A TÖRZSIG KISSÉ ÍVELT ÉS TOLLAL GAZDAGON BORÍTOTT,KISSÉ HÁTRASZEGVE TARTJA.

A FAJTÁT SZÉLES,KEREK MELL JELLEMZI,MELYNÉL A KESKENY MELL NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.A HASI RÉSZ TELT,SZÉLES ÉS TOLLAL GAZDAGON BORÍTOTT.

A HÁT NAGYON SZÉLES ÉS JÓL GÖMBÖLYÍTETT VÁLL FOLYTATÁSAKÉNT,TOLLAL GAZDAGON BORÍTOTT NYEREGRÉSZKÖVETKEZIK,AMELY A FAROKIG ENYHÉN LEJT.A FELSŐ SARLÓ ÍVE KÉPEZI A LEGMAGASABB PONTOT,AMELY EGY KISZÉLESEDETT FAROK CSÚCSA IS EGYBEN,VALAMINT A HÁTFAROK TÖRÉSMENTES ÍVELT VONAL LEGMAGASABB RÉSZE.

A SZÁRNYAK RÖVIDEK,AZOMBAN ERŐSEK,FESZES TARTÁSUAK,ÉS AZ EVEZŐ RÉSZÜKET A NYEREGTOLLAZAT TAKARJA.

A FAROK RÖVID,AZ ÓRÁS COCHIN FARKTOLLÁTOL VALAMIVEL HOSSZABB,ÉS JÓL KIALAKULT SARLÓTOLLAK ZÁRODNAK EGYMÁSRA.

A COMB A KÖZEPESNÉL HOSSZABB,TELJESEN TOLLAL BORÍTOTT,EGÉSZEN FINOM PEHELYSZERŰ ZÁSZLÓKKAL.

A LÁBAK KÜLSŐ OLDALSÓ,ÉS A KÖZÉPSŐ RÉSZE TOLLAL ERŐSEN FEDETT,ERŐS CSONTOZATÚ,TELT SÁRGA.A HIÁNYZÓ LÁBTOLLAZAT,ÉS A RÖVID LÁB NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.

 

A TYÚK

 

A SÚLY:3 KG-TÓL 4,5 KG-IG TERJEDHET.

 

A TYÚK ALACSONYABB ÁLLÁSÚ A KAKASNÁL,RÖVIDEBB NYAKKAL ÉS MÉLYEBBEN HORDOTT MELLEL,AMELY JOBBAN KINYOMOTT ÉS ZÁRTABB.

A TOLLRÉSZLETEK A NYERGEN,A COMB MÖGÖTT JOBBAN KIDOMBORODIK,MINT A KAKASNÁL,A HÁT-FAROK VONALÁNAK A LEGMAGASABB RÉSZE ITT A FELSŐ VEZÉRTOLL,AZONBAN ÓRIÁS COCHIN FAR NÉLKÜL,AMENNYIBEN A FAROKRÉSZ EHHEZ HASONLÓ,AKKOR AZ NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.

 

A BRAHMA TYÚK ELSŐ ÉVBEN KB:140 DB SÁRGÁSBARNA,SÁRGÁSVÖRÖS TOJÁST TOJIK,AMELY A MÁSODIK ÉVBEN 100-120 DB-RA CSÖKKEN.A KOTLÁSI HAJLAM A FAJTÁRA JELLEMZŐ,ÉS CSIBÉIKET ODAADÓAN FEL IS NEVELIK.

A TENYÉSZTOJÁS MINIMÁLIS TÖMEGE:53 GRAMM.

 

EURÓPAI UNIÓ SZERINTI LÁBGYŰRŰ MÉRET:

KAKAS:28 MM

TYÚK: 26 MM

 

ÖSSZEGEZVE:

 

A BRAHMA EGY IGEN NYUGODT,ROBOSZTÚS TESTFELÉPÍTÉSŰ TÖMÖTT TOLLAZATÚ ,GONDOS TARTÁS MELLETT, KÖNNYEN SZELDÜLŐ ÓRIÁS BAROMFI,AMELYETT A KÖZNYELV „A TYÚKFAJTÁK KIRÁLYAKÉNT”IS EMLEGET.

A FAJTÁNAK A NAGY MÉRET MIATT JELENTŐS A HELYIGÉNYE,DE NEM „RÖPKÖDÖS”,EZÉRT KORDÁBAN TARTÁSÁHOZ EGY KB 80-100 CM-ES KERÍTÉS IS ELEGNDŐ.A SZABADTARTÁSNÁL SZÁMOLNI KELL A LÁBBTOLL MINŐSÉGÉNEK A ROMLÁSÁVAL.ALAPVETŐEN, A BRAHMA CSIBÉK NEM GYORS NÖVEKEDÉSŰEK,FEJLŐDÉSÜK HOSSZÚ IDŐT VESZ IGÉNYBE.A KIÁLLÍTÁSRA SZÁNT PÉLDÁNYOKNÁL ELENGEDHETETTLEN KÖVETELMÉNY A KORAI KELTETÉS.A BRAHMAKAKAS TELJES FEJLETSÉGÉT CSAK 18 HÓNAPOS KORÁRA ÉRI EL.A TYÚKOK VISZONYLAG KÉSŐN 6-7 HÓNAPOS KORUKBAN RAKJÁK ELSŐ TOJÁSAIKAT.

AMMENYIBEN VALAKI A FAJTA TENYÉSZTÉSE MELLETT DÖNT,ÚGY A TENYÉSZCSOPORT EGY KAKAS ÉS MAXIMUM NÉGY TÚGYBÓL ÁLLJON,A MEGFELELŐ TOJÁSFIASSÁG MIATT.

 

A BRAHMA BAROMFI A VILÁGON NAGY NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVEND,ÉS ÉPPEN EMIATT SOK SZNBEN TENYÉSZTIK.

 

ELFOGADOTT SZÍNVÁLTOZATAI:

 

FEKETE-FEHÉR KOLUMBIÁN(VILÁGOS)

KÉK-FEHÉR KOLUMBIÁN

SÁRGA-KÉK KOLUMBIÁN

SÁRGA-FEKETE KOLUMBIÁN

TÖBBSZEGÉLYES FOGOLY

TÖBBSZEGÉLES EZÜSTFOGOLY(SÖTÉT,DUNKEL)

TÖBBSZEGÉLYES KÉKFOGOLY

KENDERMAGOS

FEHÉR

NYÍRFASZÍNŰ

FEKETE

KÉK

SÁRGA

 

Forrás:Baromfi Fajtaismertetők:Boltresz Ervin,Zoltánfi Tibor

 
Aranybúza Tyúk
Aranybúza Tyúk
 
Kék-Aranynyakú tyúk
Kék-Aranynyakú Tyúk
 
Ezüstbúza tyúk
Ezüstbúza tyúk
 
Aranynyakú Tyúk
Aranynyakú Tyúk
 
Babos Tyúk
Babos Tyúk
 
Elérhetőségek

E-mail cím:nagysandor192@gmail.com

Székesfehérvár

 

Mobil:+36-20-9920-228

ÁLTALAM TENYÉSZTETT BAROMFI FAJTÁK:

TÖRPE COCHIN:

Fekete,fehér,kék,kék-fodros,fekete-fehér pettyezett(babos),aranynyakú,

kék-aranynyakú

barna szegélyes,ezüst szegélyes,ezüstbúza és aranybúza színekben.

NEW HAMPSHIRE:

Aranybarna színben

 
Kék Tyúk
Kék Tyúk
 
Fekete Tyúk
Fekete Tyúk
 
Fehér Tyúk
Fehér Tyúk
 
Sárga-kék kolumbián tyúk
Sárga Kék Kolumbián Tyúk
 
Ezüst szegett tollú Tyúk
Ezüst szegett tollú Tyúk
 
Vörös Tyúk
Vörös Tyúk
 
Tartalom

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK