cochin
Tartalom
Ezüstszegett tollú kakas
Ezüst szegett tollú kakas
 
Kék Aranynyakú Kakas
Kék-Aranynyakú kakas
 
Ezüstbúza kakas
Ezüstbúza kakas
 
Aranynyakú kakas
Aranynyakú kakas
 
Babos kakas
Babos kakas
 
Menü
 
Kék kakas
Kék kakas
 
Fekete Kakas
Fekete kakas
 
Aranybúza kakas
Aranybúza kakas
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Naptár

 
Látogatók
Indulás: 2007-09-03
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
SUSSEX

 

SUSSEX

 

FAJTATÖRTÉNET:

 

A SUSSEXET ANGLIÁBAN TENYÉSZTETTÉK KI.A XIX.SZÁZAD.NYOLCVANAS ÉVEIBEN.SUSSEX,SURREY,ÉS KENT GRÓFSÁGBANBAN EGY KETTŐSHASZNOSÍTÁSÚ TYÚKOT HOZTAK LÉTRE A DORKING ÉS A VILÁGOS BRAHMA BAROMFIK SEGÍTSÉGÉVEL.ENNEK A TENYÉSZTÉSNEK LEGFŐBB MOTÍVÁLÓ EREJE A LONDONI PIAC IGÉNYÉHEZ IGAZODOTT(HÚS,TOJÁS).

AZ ANGOLOK EZT A FAJTÁT ELSŐSORBAN „CSŰRKAPU TYÚKNAK”NEVEZÉK,MERT TENYÉSZTÉSEKOR KIZÁRÓLAGOSAN CSAK GAZDASÁGI KÖVETELMÉNYEKET VETTEK FIGYELEMBE.KÉSŐBB ELŐSZÖR,AZ ÁT ÖRÖKLŐDÉSI JEGYEK FELJEGYZÉSE UTÁN,A VILÁGOS SUSSEX LETT ISMERT KIÁLLÍTÁSOKON.A CORNISH HARCOSSAL TÖRTÉNŐ KERESZTEZÉSE UTÁN ALAKULT KI A TARKA SUSSEX.MAJD A SZÁZADFORDULÓN KÖVETKEZETT A VÖRÖS ÉS A VADASBARNA,TOVÁBBÁ KÉSŐBB A SÁRGA ÉS A FEHÉR,ÉS MÉG KÉSŐBB AZ EZÜST.EZEKET A SZÍNEKET MÉG MA IS TENYÉSZTIK ANGLIÁBAN.

AZ ELSŐ VILÁGOS SUSSEXEKET 1903-BAN,EGY AKKOR ISMERT TENYÉSZTŐ B.HEUMANNN,QUEDLINBURG,IMPORTÁLTA ANGLIÁBÓL.EGY ÉVVEL KÉSŐBB F.HAPPOLD A VÖRÖS SUSSEXET VITTE BE NÉMETORSZÁGBA.

MINDENKÉPPEN NEM BEFEJEZETT TENYÉSZETKÉNT ÉRKEZTEK NÉMETORSZÁGBA,ÉS AZ AKKORI ÁLLATOKAT A MOSTANIAKKAL ÖSZE SEM LEHET HASONLÍTANI.1907-TŐL,A SUSSEX FAJTAKLUB MEGALAKULÁSA UTÁN A FAJTA FELFELÉ ÍVELT.A VILÁGOS UTÁN JÖTT A VÖRÖS KOLUMBIAI ÉS A TARKA.NÉHÁNY ÉVVEL KÉSŐBB MÁR A VADASBARNA ÉS A SÁRGA KOLUMBIAI IS MEGJELENT NÉMETORSZÁGBAN.EZKET A SZÍNEKET MIND A NÉMET TENYÉSZTŐK ÉRTÉK EL.

ÖSSZEGEZVE A MA ELFOGADOTT SZÍNVÁLTOZATOK.

VILÁGOS(FEHÉR-FEKETE KOLUMBIAI)

SÁRGA KOLUMBIAI

VÖRÖS KOLUMBIAI

VÖRÖSPORCELÁN

VADSZÍNŰ

EZÜSTSZÜRKE

 

AZ EUROPAI UNIÓ SZERINTI GYŰRŰMÉRET:

 

KAKAS:22 MM

TYÚK:20 MM

 

 

TULAJDONSÁGOK:

 

A SUSSEX EGY NAGYON BARÁTSÁGOS,NYUGODT,KÖNNYEN SZELDÉ VÁLÓ(MEGFELELŐ GONDOSKODÁS MELLETT)BAROMFI.AMENNYIBEN MEGFELELŐ HELLYEL RENDLKEZIK A TENYÉSZTŐ TÖBB KAKAS IS TARTHATÓ EGYÜTT, MINDEN GOND NÉLKÜL.KEZDŐK SZÁMÁRA IS GOND NÉLKÜL AJÁLHATÓ ,EGY IGAZI KETTŐSHASZNOSÍTÁSÚ FAJTA,KÍVÁLLÓ MINŐSÉGŰ FEHÉR HÚSA VAN.TOJÁSTERMELŐ KÉPESSÉGE AZ ELSŐ ÉVBEN 180-200 DB/TYÚK/ÉV.A VISZONYLAG SOK TOJÁS ELENÉRE NAGYON KÖNNYEN,ÉS JÓL KOTLÓ FAJTA,MELY CSIBÉIT ODAADÓAN FEL IS NEVELI. A CSIRKÉI ÉLÉNKEK,ÉS ELÉG GYORS NÖVEKEDÉSŰEK.NEM KIFEJEZETTEN RÖPKÖDÖS FAJTA,FELÜL NYITOTT KIFUTÓBAN,ÉS SZABADTARTÁSBAN EGYARÁNT JÓL ÉRZI MAGÁT.

 

FAJTAJEGYEK:

 

KAKAS:

 

A TÖMEGE 3-4 KG,FEJE KICSI,SZÉLES KOPONYÁVAL.A CSŐRE ARÁNYOSAN ERŐS,ENYHÉN ÍVELT,A HÚSSZÍNTÓL A VILÁGOS SZARUSZÍŰIG VÁLTOZHAT SÖTÉT VÉGZŐDÉSSEL.A SÁRGA CSŐR A FAJTÁNÁL NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.A SZEMSZÍN A SÁRGÁTÓL A VÖRÖSIG VÁLTOZHAT,DE A VÖRÖS SZÍNŰ SZEM AZ IDEÁLIS.EGYSZERŰ,ELÁLLÓ TARÉJA VAN,MELY KÖZEPES MÉRETŰ,NÉGY-ÖT CAKKAL,AMELYEK VÁGATAI A TARÉJ KÖZEPÉIG TARTANAK.A FEJ HÁTSÓ RÉSZÉRE KEVÉSBÉ RÁNYULÓ,VÉKONY,FINOMSZÖVETŰ FEJDÍSSZEL RENDELKEZŐ BAROMFI.A FÜLL MÉRSÉKELTEN FEJLETT,ELÓGÓ ÉS VÖRÖS.

AZ ÁLL LEBENY KEREK,SIMA ÉS FINOMSZÖVETŰ AZ ARC PIROS.

A NYAK MÉLY,SZÉLES,NEM DOMBORÍTOTT,A TOROKTÓL MAJDNEM FÜGGŐLEGESEN MEGY LEFELÉ,MAJD EGY SZÉPEN ÍVELT ÁTMENETTEL VÍZSZÍNTESEN MEGY TOVÁBB,PÁRHUZAMOSAN A TÖRZSEL.A LAPOS,CSÚCSO MELL NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.

A TÖRZSRÉSZ DOBOZFORMÁJÚ A MAGASSÁG ÉS A HOSSZ ARÁNY1:1.5,VIZSZÍNTESEN VISELI.A VÉKONY,KARCSÚ,ILLETVE HÁROMSZÖGLETŰ,HÁZITYÚK,VAGY AZ ORPINGTON ALAK NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.A HAS MÉLYEN FEKVŐ ÉS SZÉLES,TOVÁBBÁ HÁTRAFELÉ DOMBORODÓ.A HÁT SZÉLES ÉS VÁLLBAN LAPOS,MELYET VIZSZÍNTESEN VISEL,ÉS DÚS NYEREGTOLLAZAT TAKAR.AZ ERŐSEN LEJTŐS,ÉS A DOMBORÍTOTT HÁT NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT.A FAROK ALAPVETŐEN SZÉLES ÉS LAZA,SZÁMOS SARLÓTOLLAL,ÉS SZÉLES ZÁSZLÓJÚ FEDŐTOLLAZATTAL,ÉS NEM TÚL VÉKONY TOLLSZÁRRAL,RÖVID KORMÁNYTOLLAKKAL,AMELYEK TELJESEN FEDETTEK.AZ IDÁLIS FAROKTARTÁS A FELFELÉ ÍVELŐ,NAGY HIBÁNAK SZÁMÍT,A MEREDEK FAROK.A COMB KÖZEPESEN HOSSZÚ,FESZES TOLLAZAT BORÍTJA,ÉS NINCS PÁRNAKÉPZŐDÉS.A LÁBAK KÖZEPESEN HOSSZÚAK ,FINOM CSONTOZATUAK,TOLLMENTESEK.ENYHE VÖRÖS SÁV MEGENGEDETT.A LÁBBTOLLAZAT,DURVA CSONTOZATÚ,NAGYON MAGAS,VAGY MÉLY ÁLLÁSÚ LÁBAK EGYARÁNT NAGY HIBÁNAK SZÁMÍTANAK.

 

TYÚK:

 

A TOJÓ A VÍZSZÍNTES TESTTARTÁSÁVAL,SZÉLES VÁLLÁVAL JOBB BENYOMÁST KELT,MINT A KAKAS.A COMB TOLLAZATA DÚSABB,A HAS PIHÉSEBB.A FEJ KELTSEN SZELID BENYOMÁST,A TARÉJ KICSI LEGYEN.A NEMI ÉRÉSIG A KAKAS ÉS ATYÚK JELLEMTŐI TELJESEN MEGEGYEZNEK.

A TENYÉSZTOJÁSOK MÉRETE MINIMUM:55 GRAMM,SZÍNE VILÁGOSBARNA,SÁRGÁSBARNA.

Forrás:Baromfi Fajtaismertetők:Boltresz Ervin,Zoltánfi Tibor

 

 

 
Aranybúza Tyúk
Aranybúza Tyúk
 
Kék-Aranynyakú tyúk
Kék-Aranynyakú Tyúk
 
Ezüstbúza tyúk
Ezüstbúza tyúk
 
Aranynyakú Tyúk
Aranynyakú Tyúk
 
Babos Tyúk
Babos Tyúk
 
Elérhetőségek

E-mail cím:nagysandor192@gmail.com

Székesfehérvár

 

Mobil:+36-20-9920-228

ÁLTALAM TENYÉSZTETT BAROMFI FAJTÁK:

TÖRPE COCHIN:

Fekete,fehér,kék,kék-fodros,fekete-fehér pettyezett(babos),aranynyakú,

kék-aranynyakú

barna szegélyes,ezüst szegélyes,ezüstbúza és aranybúza színekben.

NEW HAMPSHIRE:

Aranybarna színben

 
Kék Tyúk
Kék Tyúk
 
Fekete Tyúk
Fekete Tyúk
 
Fehér Tyúk
Fehér Tyúk
 
Sárga-kék kolumbián tyúk
Sárga Kék Kolumbián Tyúk
 
Ezüst szegett tollú Tyúk
Ezüst szegett tollú Tyúk
 
Vörös Tyúk
Vörös Tyúk
 
Tartalom

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! ⏵ Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK